Megfelelőségi tudnivalók munkavállalók számára

A jogi és etikai szabályok fontos szerepet játszanak a Kauflandnál. Ezek a szabályok integritásunk gerincét alkotják, és meghatározzák az egymással, valamint az ügyfeleinkkel és beszállítóinkkal való kapcsolatunkat.

A rendelkezéseket minden egyes munkavállaló köteles betartani. Ha tehát bármilyen szabálysértést észlelsz, vagy bármilyen kérdésed van a megfelelőségi irányelveinkkel kapcsolatban, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot.

Minden fontos információt itt találsz.

Bejelentések típusai

Milyen jellegű bejelentést tehetek?

Bármilyen tényleges vagy potenciális szabálysértés gyanúját jelezheted felénk. Ez a Kauflandnál, de különösen az üzleti partnereinknél elkövetett jogsértésekre is vonatkozik:

Az emberi jogok megsértése

Ide tartozik például a munkavédelmi szabályok, a törvényben előírt minimálbér, a szervezkedési szabadság, valamint az egyenlőtlen bánásmód figyelmen kívül hagyása

Bűncselekmények

Ide tartozik a büntetőjogi előírások tudatos és vétkes módon történő megsértése (pl. korrupció, lopás, csalás, pénzmosás)

A környezetvédelmi előírások megsértése

Ide tartozik például a talaj-, víz- és levegőszennyezés, valamint a veszélyes anyagok nem megfelelő kezelése.

Az élelmiszerbiztonsági előírások megsértése

Ide tartozik például a higiéniai előírások megsértése, valamint a termékek hibás címkézése, a minőségmegőrzési idő vagy a termékek által okozott egészségügyi kockázatok.

Személyügyi kérdések

Az olyan személyügyi kérdésekkel kapcsolatos bejelentéseket, amelyek nem kapcsolódnak a fent említett szabálysértésekhez, a veled történő egyeztetést követően továbbítjuk a Mitarbeiterbindung részleg illetékes bizalmi munkatársának. Ilyen például a stressz, a függőség vagy a csapatodon belüli problémák.


Védelem

Milyen védelemben részesülök bejelentőként?

A Kaufland számára elsődleges fontosságú a titoktartás és a bejelentő védelme. Aki bejelent valamilyen szabálysértést, annak nem kell hátrányos megkülönböztetéstől tartania. Évekkel ezelőtt bevezettünk egy kötelező belső szabályozást, amely minden bejelentőre vonatkozik, és még a törvényi előírásoknál is szigorúbb rendelkezéseket tartalmaz:

  • Bejelentéseket kizárólag a megfelelőségi szakterület munkatársai fogadnak
  • Minden bejelentést gondosan, bizalmasan és a hatályos adatvédelmi törvényeknek megfelelően kezelünk
  • Névtelenül is lehet bejelentést tenni.
  • A bejelentő védelme érdekében az eset tisztázása során nem lehet következtetni a bejelentő személyazonosságára vonatkozóan
  • Alapvetően csak akkor vonunk be a vizsgálathoz elengedhetetlenül fontos személyeket, és akkor osztunk meg információkat, ha az feltétlenül szükséges a vizsgálathoz, és jogilag van rá lehetőség.

Bejelentésvédelmi törvény

A bejelentésvédelmi törvény (Hinweisgeberschutzgesetz) a hátrányos megkülönböztetéssel szemben védi azokat, akik szakmai tevékenységük előtt vagy során szabálysértésről értesültek, és azt bejelentik. A Kauflandnál érvényben lévő irányelvek és azok végrehajtása révén már évek óta teljesítjük a bejelentésvédelmi törvény szerinti kötelezettségeket (pl. belső bejelentési iroda létrehozása, titoktartás, dokumentáció stb.). A Kauflandnál a belső bejelentési irodát a megfelelőségi tisztviselő és annak csapata működteti.


Kapcsolattartási lehetőségek

Tegye meg bejelentését

A segítségünket kéred valamivel kapcsolatban, vagy szeretnél bejelenteni egy szabálysértést? Akkor használd a belső bejelentési csatornáinkat. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy hatékony és gyors megoldást találjunk a szabálysértésre. 

Belső bejelentési csatornák

Igyekszünk mihamarabb kivizsgálni a bejelentésedet. Különböző kapcsolattartási lehetőségeket kínálunk, amelyeken keresztül a nap 24 órájában, adott esetben névtelenül is elérhetsz minket.

Online bejelentés – névtelenül is lehetséges a nap 24 órájában!

A rendszert egy független üzemeltető kezeli, és az IP-címek vagy a metaadatok nem kerülnek elmentésre. Nyomkövetésre így nincs lehetőség. Névtelen bejelentés esetén névtelen postafiókot hozhatsz létre a további kapcsolattartáshoz. Így a megfelelőségi kollégák kérdéseket tudnak feltenni, és bővebb információt kérhetnek. 

Megfelelőségi szakterület:

Megfelelőségi kollégáinkkal közvetlenül is kapcsolatba léphetsz. Így lehet a leggyorsabban bejelentést tenni. A megfelelőségi kollégákat a compliance@kaufland.com címen érheted

Külső bejelentési csatornák

Alternatív megoldásként a szövetségi visszaélés-bejelentési központokhoz is fordulhatsz. Ilyen például a Szövetségi Igazságügyi Hivatal, a Szövetségi Pénzügyi Felügyeleti Hatóság, a Szövetségi Kartellhivatal és az Európai Csalás Elleni Hivatal. Súlyos szabálysértés esetén standardizált hivatalos vizsgálatot indítunk.

Felhívjuk a figyelmedet, hogy ha a Kaufland belső bejelentési csatornáin keresztül teszel bejelentést, úgy nagyobb esély van a szabálysértés minél gyorsabb kivizsgálására.


Eljárás

Mi történik a bejelentésemmel?

1

Beküldés

Bejelentést a fent említett elérhetőségeken keresztül tudsz tenni.

2

Visszaigazolás

A megfelelőségi szakterület hét napon belül visszaigazolja a bejelentés beérkezését.

3

Vizsgálat

A megfelelőségi kollégák kivizsgálják az esetet, és további adatokat, illetve információkat kérnek – tőled is mint bejelentőtől.

Figyelem: Kérdések esetén csak akkor tudjuk felvenni veled a kapcsolatot, ha megadod az elérhetőségedet, vagy az online bejelentési rendszerben létrehozol egy anonim postafiókot.

4

Visszajelzés és megoldás keresése

Ha a bejelentés igaznak bizonyul, kidolgozunk egy megoldást, és kezdeményezzük a végrehajtását. Legkésőbb három hónap elteltével fogsz visszajelzést kapni – még akkor is, ha addig nem zárulna le az eset kivizsgálása. Amennyiben lehetséges, és nincs jogi akadálya, a válaszul kidolgozott vagy kidolgozandó intézkedésekről is tájékoztatni fogunk.

A jogszabályi előírásoknak megfelelően a teljes folyamatot dokumentáljuk – a bejelentéstől egészen a kivizsgálásig. Az adatvédelemmel kapcsolatban a munkavállalóknak szóló általános adatvédelmi tájékoztatóban találsz bővebb információt.